Què són?

Bous a la mar

Es tracta d'una modalitat que té lloc a una plaça oberta al mar situada al port oa la platja de la localitat on se celebra. Allà es tracta que el toro persegueixi els aficionats, que eviten les seves envestides llançant-se al mar i provocant l'animal fins que també cau a l'aigua.

La crueltat d'aquest tipus de festeig es fa evident en la escena antinatural d'un toro al mar. Com la majoria de mamífers, els toros suren i són capaços de nedar per instint, però no estan preparats ni acostumats a l'aigua. L'angoixa es veu incrementada per la incapacitat de veure al seu voltant, ja que l'aigua salada els irrita els ulls i només poden forcejar i intentar mantenir-se a la superfície. Mitjançant sogues lligades a les banyes, se'ls remolca fins al port des d'unes llanxes.

Toro a la mar a Dénia

Problema

A més dels perjudicis que poden patir els bous durant el transport en qualsevol festeig, ia l'assetjament i fustigació que reben a la plaça, els bous a la mar experimenten una agonia extraordinària en trobar-se en un mitjà que no els correspon.

Completament desorientats, picar de peus i agiten el cap a l'aigua, buscant un punt de suport per no ofegar-se. Els animals són tornats a les seves ramaderies en finalitzar l'espectacle, i són utilitzats una vegada i una altra en desenes de pobles durant la temporada. Són bous i vaques de lloguer, que només quan deixen de ser interessants per a l'espectacle, són enviats a l'escorxador.

Raons

Aquesta forma dentreteniment amb animals és un reducte dEspanya. Tot i això, la tradició que l'envolta segueix servint d'excusa a les administracions per mantenir-la. La idea de contemplar la robustesa d'un toro sembla que desperta gran curiositat entre els aficionats, fins al punt d'haver-se convertit en una basada en el patiment.

Conseqüències

  • Risc de mort: Al llarg dels anys s'han registrat diversos casos de bous que moren ofegats durant aquesta festa. De vegades aquests han estat incapaços de lliurar-se de robes, cordes i altres elements amb què els acarreguen els participants i que els han impedit nedar, o han mort a l'aigua per culpa d'un infart.
  • trencaments i lesions: Poden patir dislocacions al coll tant en sacsejar el cap com en ser arrossegats per les cordes. També poden patir ferides en ensopegar al paviment o provocades per cops en caure a l'aigua.
  • Irritació als ulls: L'aigua salada els causa una dolorosa irritació als ulls, cegant-los temporalment i incrementant el seu nivell d'estrès i desorientació.
  • Sofriment psicològic: Encara que pugui semblar que els bous són animals forts i braus, la veritat és que més aviat són bòvids remugants especialment excitables, temperamentals i nerviosos, i mostren sensacions de pànic si se'ls separa del seu grup social. A això se li afegeix l'angoixa que els suposa trobar-se de sobte a l'aigua, sent amarrats per cordes i entre els crits i aplaudiments de la munió, podem assegurar que aquesta modalitat causa un enorme patiment psicològic als toros.