Què són?

Bous embolats

Embolar amb foc consisteix a immobilitzar el toro pel cap amarrat amb cordes contra un piló de fusta. Per aconseguir dirigir el toro fins al piló quan aquest surt del camió o dels corrals, és tironeado per l'altre extrem de la corda usant la força dels que componen la quadrilla d'emboladors. És habitual que en aquest moment el toro pateixi caigudes i brusques sacsejades de cap, ja que la quadrilla li pararà en sec mitjançant la corda que li subjecta el cap. També és habitual que el toro s'enredi amb la corda quedant immobilitzat per les potes o mal situat davant del piló, per la qual cosa el procés moltes vegades acaba sent encara més llarg i angoixant.

Un cop immobilitzat, se li acobla a les banyes unes ferramentes de metall als extrems de les quals es col·loquen unes boles impregnades amb un líquid o substància inflamable, capaç de mantenir el foc cremant durant un temps prolongat. A continuació es prenen aquestes boles i es talla la corda que el subjecta, perquè el toro pugui córrer a la zona fitada, habitualment en places de bous, places portàtils o pels carrers del poble.

Toro de Jubilo de Medinaceli

Problema

A prop de 2.500 bous són embolats amb foc cada any en un gran nombre de municipis espanyols, tot això comptant amb el beneplàcit i subvencions d'ajuntaments, diputacions i governs autonòmics, malgrat que aquesta pràctica suposa un intens patiment per al bou, víctima de l'esgotament, cops, caigudes, a més de desorientació, por i angoixa.

“Col·locar boles impregnades amb una substància inflamable a les seves banyes i encendre-les, fent a l'animal córrer i picar de cap desesperat és una de les formes més cruels de festeig que podíem inventar.” - Aïda Gascón , Directora d'AnimaNaturalis

Raons

L'única finalitat d'embolar un toro és exhibir un animal que en general causa sorpresa i admiració per la seva mida, expressió i moviments, incorporant el foc com un element més de vistositat i emoció que contribueix a fer que l'activitat sigui una mica més espectacular i entretinguda. De vegades, a més del foc, els col·loquen fonts pirotècniques a les banyes, que durant diversos segons expulsen espurnes de foc fins a diversos metres d'alçada. Els bous embolats serveixen també com a exhibició de les habilitats dels mateixos emboladors i per demostrar la seva valentia.

Conseqüències

Els danys que provoca embolar un toro poden posar en risc la vida d'aquests animals, a més de comportar lesions físiques i psicològiques. Un gran nombre d'aquests animals són directament enviats a l'escorxador aquesta mateixa nit, ja que és habitual que les penyes taurines en comptes de llogar l'exemplar per a l'espectacle i després tornar-lo a la ramaderia, comprin toros cerrils o salvatges, exemplars que mai no han estat trets del camp.

  • Risc de mort: les morts per embolada ocorren, en general, com a resultat de brutals cops que el mateix bou pot donar-se contra murs de pedra, arbres, tanques de metall o altres elements del mobiliari urbà, quan intenta desfer-se amb desesperació de les boles de foc que porta subjectes al cap. També poden morir per infarts a causa de l'estrès o per esgotament.
  • trencaments i lesions: en el procés d'embolada poden donar-se dislocacions cervicals durant el forcejament quan estan sent immobilitzats, o fortes caigudes quan surten amb impuls del camió o calaix i la corda els frena amb violència. Poden patir tota mena de lesions i trencaments durant la resta de la festa, ja que és habitual que al toro se li inciti a pujar, baixar i saltar obstacles, o xocar contra les tanques que serveixen de protecció als espectadors. Els bous que han patit danys que els impedeixi poder tornar a ser llogats per a altres festes, són enviats a l'escorxador.
  • Cremades: Cremades al cap, els ulls i el llom del toro si salta alguna espurna del foc que porta a la cornamenta.
  • Sofriment psicològic: Encara que pugui semblar que els bous són animals forts i braus, la veritat és que més aviat són bòvids remugants especialment excitables, temperamentals i nerviosos, i mostren sensacions de pànic si se'ls separa del seu grup social. Si hi afegim l'angoixa de sentir-se atrapat dins d'un camió o calaix, immobilitzat per desenes d'homes que el subjecten per tot el cos, el soroll dels crits, la pirotècnia, la música o els aplaudiments, i la natural por del foc que té qualsevol animal, podem dir que indubtablement la pràctica d'embolar un toro li aporta un gran patiment psicològic.